Ontwerpen

Hieronder zie je de outfits die de jonge ontwerpers hebben gemaakt met hun eigen verhaal over hun ontwerpen. (Fotograaf: Els Zweerink & Styliste: Ellen Rooijakkers)

Jobert Tremus (winnaar PC2019), 22 jaar uit Rotterdam, ontwierp voor raadslid Sylvana Simons (Bij1)

“Freedom is the decision of the bird to fly when it’s master opens the cage”. Dit vertaald zich in mijn ontwerp naar de stemmen van vrouwen die nooit zijn gehoord door de onderdrukking van mannelijke individuen.

Political Catwalk

Kunya Hoang (eervolle vermelding), 25 jaar uit Den Haag, ontwierp voor raadslid Imane Nadif (GroenLinks)

Mijn ontwerp laat een zelfverzekerde vrouw zien die het tegenovergestelde doet van wat er van haar verwacht wordt. Een grote broek en een extreem wijd shirt was nooit bedoeld voor het vrouwenlichaam. Ieder stuk is vertaald naar een elegant, sterk statement waarin ZIJ centraal staat en laat haar sterke en rebelse kant zien.

Political Catwalk

Stephanie Willems (eervolle vermelding), 22 jaar uit Maurik, ontwierp voor ’t Noord-Hollandse Statenlid Gideon Everduim (DENK)

Mijn ontwerp kaart de ongelijkheid tussen de seksen aan. Op het eerste gezicht lijkt het ontwerp masculien. Er zijn ‘vrouwelijke’ verrassingselementen aan toegevoegd. De voering bestaat uit een weefsel van lingerie. Wanneer de gespen om de polsen los worden gemaakt laat de outfit haar vrouwelijkheid zien, die in eerst onderdrukt werd. Dit symboliseert mijn toekomstdroom van gelijke rechten.

Political Catwalk

Stephanie’s ontwerp voor Ines Kostic (Statenlid Noord-Holland, PvdD)

Dit ontwerp is geïnspireerd op de pauw, een dier dat symbool staat voor het laten zien van je ware zelf. De vrijheid van meningsuiting behoord tot een van onze grondrechten, maar dat betekent niet dat je dit zonder enig gevaar kunt doen. Het ontwerp viert de vrouwelijkheid in al haar vormen: Viva la Vulva!

Political Catwalk

Valery Watson, 26 jaar uit Amsterdam, ontwierp voor 1e Kamerlid Mei Li Vos (PvdA)

Vouwen die zich vrij voelen om te dragen wat ze willen, daar is mijn ontwerp op gericht. Vrouwen waarvan harten gebroken zijn, door verschillende relatievormen, maar die zichzelf desondanks zelfverzekerd en sexy willen blijven voelen.

Political Catwalk

Yoei Khalil Ilqar, 26 jaar uit Veenendaal, ontwierp voor raadslid Silvana Simons (Bij1)

Het concept van mijn ontwerp is de kracht van de vrouw te tonen en het schild dat haar beschermd. De wet beschermt iedereen. [de papieren rollen zijn gemaakt van de Nederlandse Grondwet]

Political Catwalk

Waël Qadriyeh, 28 jaar uit Rotterdam, ontwierp voor 2e Kamerlid Wytske de Pater (CDA)

De vrijheid voor de vrouw in het heden en verleden staat centraal in mijn ontwerp. In het verleden waren vrouwen anoniem, niemand wist hoeveel energie zij daadwerkelijk hadden. Vrouwen hebben bewezen dat ze mannenwerk kunnen doen. Ze zijn flexibel en sterk.

Political Catwalk

Shariefa & Ra’iesa Kasimbeg, beide 22 jaar uit Amsterdam, ontwierpen voor raadslid Don Ceder (Christen Unie)

Ik wil graag de druk die op het verwerven van vrijheid ligt laten zien met mijn ontwerp. Vrijheid is lastig, een uitdaging. Door het gebruik van zware en lichte materialen creëer ik een verwijzing naar de constante strijd van het verwerven van vrijheid versus de realiteit van het hebben van vrijheid.

Political Catwalk

Mijn ontwerp representeert een complexe vorm van de klassieke, formele klederdracht. Mijn intentie is om deze traditionele look te recreëren tot een nieuwe formele look en op deze manier vrijheid aan te kaarten.

Political Catwalk

Rama Alkhaldi, 24 jaar uit Amsterdam, ontwierp voor Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD)

Als Syrische heeft politiek en vrijheid een grote invloed op mijn leven. Door deze invloed heb ik het ontwerp al in mijn hoofd gemaakt voordat mijn ogen het hebben gezien. Mijn ontwerp gaat niet enkel over persvrijheid, het gaat over het totale concept van vrijheid; “Freedom is the word”.

Political Catwalk

Raha Khodabakhsh, 18 jaar uit Delft, ontwierp voor Mei Li Vos (PvdA)

Vrijheid voor vrouwen heeft een andere betekenis in mijn land van herkomst, Iran. Kleding maken is voor mij een manier om te beslissen hoe en wie ik wil zijn en tevens het verhaal achter mijn ontwerp. Ik heb mijn vrijheid gevonden in het maken van kleding.

Political Catwalk

Melissa Öztürk, 18 jaar uit Eindhoven, ontwierp voor Devika Partiman (oprichter Stem op een Vrouw)

 “If everyone chooses the right door, the world will be a better place“.

Political Catwalk

Klaske Duin, 16 jaar uit Wormerveer, ontwierp voor Gideon Everduim (DENK)

Als je geboren wordt ben je een creatief en mooi wezen. School verandert je. Je zit vast in een gevangenis, het is geen recht om te leren maar een plicht. Er werd niet goed naar mij geluisterd omdat ik een kind ben. School legt veel te veel last op je schouders, waardoor ik mijn eigen creativiteit verloor.

Political Catwalk

Esiri Minabowan, 19 jaar uit Houten, ontwierp voor Imane Nadif (GroenLinks)

In de natuur en in ons bestaan zitten patronen. Een van die patronen in onze samenleving is dat vrouwen als minderwaardig worden gezien en minder (of soms geen) rechten hebben. In mijn ontwerp is een omgedraaide boom te zien waardoor de vrouw wordt verstikt. Zowel de boom als de vrouw is vruchtbaar en heeft een groot aandeel in ‘’The circle of life’’

Political Catwalk

Busra Karaaslan, 20 jaar uit Rotterdam, ontwierp voor Caroline Nagtegaal (VVD)

Er is geen compleet kledingstuk te zien in mijn ontwerp. Vrouwen hebben nog steeds niet dezelfde rechten als een man en worden nog steeds niet gezien als een compleet individu #balansinseksisme

Political Catwalk

Amin Mohammadaliei, 27 jaar uit Amsterdam, ontwierp 1 outfit voor PvdA’rs Tanja Jadnanansing (Stadsdeelvoorzitter Zuidoos) en raadslid Nenite la Rose

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen binnen hun verschillen, wat in zekere zin betekent gelijke kracht en krachtig zijn. Ik ben opgegroeid in een land waar gelijke rechten voor vrouwen en andere minderheden zoals de LGBTQ-community niet vanzelfsprekend zijn. Sinds mijn kinderjaren ben ik bewust van het feit hoe belangrijk diversiteit en gelijke rechten zijn.

Political Catwalk

Jobert Tremus, 22 jaar uit Rotterdam, ontwierp voor Devika Partiman

Political Catwalk